Літопис Одеського заводу шампанських вин розпочався 8 березня 1896
Імператор Микола II підписав указ про створення «Товариства виноробства Генріх Редерер в Одесі».

Відкриття заводу і випуск першої партії шампанського «Henri Roederer» відбулися 1 жовтня 1899 року.

   Для досягнення своєї мети - виробництва шампанського в Одесі, яке б за своєю якістю не відрізнялося від французького, виробленого в Шампані, французький винороб і меценат Генрі Редерер в 1897 році почав будувати завод. 3 травня 1898 відбулася церемонія закладання першого каменю будівлі заводу.
Будувався завод за зразком закордонних: обширний, з усіма пристосуваннями для виробництва шампанського, з великими двоповерховими погребами.
Автор проекту - французький архітектор з Реймса Шарль Бойш. Виконання робіт було доручено архітекторам Вєю і Шенкеру.
Будівництво велося інтенсивно.
У промисловий комплекс заводу входили величезні, гарно вентильовані підвали для багаторічної витримки двох мільйонів пляшок, головна промислово-адміністративна будівля і власна електростанція.

Головною прикрасою місцевості стала арка, що знаходиться на в'їзді на територію заводу.
Свою першу міжнародну нагороду - медаль
Всесвітньої виставки - підприємство
отримало в 1904 році.
Зображення нагороди на додатковій стрічці стало прикрашати пляшку шампанського «Henri Roederer», одночасно рекламуючи якість напою.
Цікаво, що на рекламу своєї продукції керівництво заводу не скупилося. Щорічно прямі витрати на неї становили 2,5-2,8 тисяч рублів - колосальні на ті часи гроші!
З початком війни в 1914 році в країні були
введені антиалкогольні урядові заходи.
Випуск шампанського «Henri Roederer» тривав аж до 1917 року.
Події, що послідували після революції, призвели до призупинення виробництва.

У період з 1920 по 1941 рр. завод пережив велику кількість «перепрофілювання» - від використання приміщень підприємства під виробництво макаронних виробів до розміщення в адміністративній будівлі заводу Інституту зернових культур.

У перші військові місяці на території заводу дислокувалися військові частини, в тому числі один з підрозділів штабу Одеського військового округу, а також ремонтні майстерні 69-го окремого авіаполку, який брав участь у героїчній обороні міста. Так що завод спіткала доля стати на деякий час засекреченим об'єктом.
Початок відродження виробництва на
Одеському заводі шампанських вин припадає на 1948.

А 8 березня 1952 з конвеєра Одеського заводу шампанських вин зійшла перша пляшка напівсолодкого шампанського, виготовлена ​​ методом резервуарної шампанізації, розробленим радянськими фахівцями.

За період з 1952 по 1991 рік завод виробив понад 500 млн. пляшок ігристих вин, а продукція підприємства була удостоєна безлічі нагород на національних і міжнародних конкурсах.

У 1994 році Одеський завод шампанських вин випустив шампанське «Одеса», яке стало першим брендом серед ігристих вин в Україні.
У 2006 році на заводі впроваджена система менеджменту якості, що відповідає вимогам міжнародного стандарту ISO 9001-2000 та спрямована на поліпшення якості вироблених ігристих вин і максимальне задоволення потреб клієнтів.
Вся продукція, вироблена заводом,відповідає правилам і вимогам ЄС.

На заводі діють сучасні лінії розливу і етикетування від провідних виробників технологічного обладнання - Krones і Zik.

У 2015 році, ввібравши в себе регіональні традиції виноробства і багаторічну історію, шампанське «Одеса» перетворилося.
Сміливе поєднання експресивного візерунка верхньої частині пляшки і стриманого дизайну етикетки, навіяного архітектурою модерну, дивує, як сама Одеса.
Сьогодні, як і 119 років тому, Одеський завод шампанських вин розташовується в тому ж історичному будинку, де він був спочатку задуманий і побудований.
Поєднуючи в собі багатство історичної спадщини, сучасне обладнання, вміння молодої команди професіоналів і особливий винний терруар, Одеський завод шампанських вин по праву займає гідне місце в сім'ї європейських виноробів.